Wat is het ruiterpaspoort?

Het woord zegt het eigenlijk al: een ruiterpaspoort is een verplicht paspoort voor iedere ruiter die rijdt bij een FNRS-ruitersportcentrum. Het is bedoeld om informatie over de ruiter zelf en het niveau van rijden van de ruiter in op te nemen. Met het ruiterpaspoort mag je deelnemen aan lessen op het gebied van: dressuur, springen, western, buiten rijden, mennen, landelijke carrouselwedstrijden, enz. In het ruiterpaspoort wordt je vooruitgang voor jou bij gehouden.
Bij het ruiterpaspoort zit ook een ongevallen verzekering en er zijn speciale kortingen die je alleen met een ruiterpaspoort krijgt! Nog een voordeel van het ruiterpaspoort is dat niet alleen jij, maar ook anderen weten op welk niveau je rijdt. Bovendien ben je met het ruiterpaspoort ook lid van de KNHS. Net zoals iedere voetballer lid is van de KNVB, zo is nu ook iedere ruiter lid van de paardensportbond.

Je ziet op één van de eerste pagina’s je foto, paspoortnummer, naam, geboortedatum en de datum waarop het paspoort is afgegeven. Vergeet niet de handtekening te (laten) zetten, anders is het ruiterpaspoort ongeldig.
Hierna komt een pagina voor jaarzegels. Een jaarzegel krijg je automatisch toegestuurd wanneer je lid bent van een ruitersportcentrum dat is aangesloten bij de FNRS. Zolang je blijft paardrijden, ontvang je jaarlijks een nieuwe zegel en hiermee verleng je automatisch je lidmaatschap.

Na de jaarzegels komen een aantal pagina’s voor persoonlijke gegevens.
Hoewel we natuurlijk hopen dat er niets gebeurt, kan het in geval van nood toch gemakkelijk zijn om te weten wie gewaarschuwd moet worden en wat de medische gegevens zijn. De laatste van deze persoonlijke pagina’s is alleen voor eigen gebruik; je kan daar opschrijven bij welk ruitersportcentrum je bent geweest, wanneer je daar was en welke ervaringen je daar hebt opgedaan. Zoiets blijft natuurlijk altijd leuk om op terug te kijken!

De volgende pagina’s in het ruiterpaspoort zijn voor het diplomarijden. Tenslotte zitten er nog pagina’s in het ruiterpaspoort voor: carrouselrijden, voltigeren, mennen (enkel- en dubbelspan) en eventuele ruiterkampen. Hierin kan zowel het ruitersportcentrum als de ruiter informatie kwijt over data, locatie, etc.

Voor meer informatie over het ruiterpaspoort kun je ook terecht op www.fnrs.nl

Diploma rijden

Diplomarijden is speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard/pony proeven te laten rijden. Bij het FNRS-diplomarijden wordt niet zozeer gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar veel meer naar hoe de ruiter het doet. Het ruiterpaspoort staat alleen op naam van de ruiter en is niet gebonden aan 1 bepaald paard of pony. Er kan dus op verschillende pony’s gereden worden.

De manegeruiter moet op een wedstrijd laten zien dat de hulpen om je juiste manier gegeven worden. De ruiter moet duidelijk kunnen laten zien dat het manegepaard of -pony doet wat de ruiter van dier vraagt, het dier moet aan de ruiter gehoorzamen. Bij of vóór sommige proeven moet eerst een theorie-examen afgelegd worden. Zo’n examen bestaat uit 10 vragen waarbij je steeds kan kiezen uit 3 antwoorden. Meestal zullen het vragen zijn waar je als ruiter toch al mee te maken hebt gehad en zou het dus geen probleem moeten zijn. Als je voldoende vragen goed hebt beantwoord slaag je voor je theorie-examen en mag je verder naar de volgende klasse. Let er wel op dat bij verschillende proeven de theorie-eisen wat anders zullen zijn.

Wanneer je de theorie, de proeven en allerlei andere informatie graag zelf wilt hebben, dan kan je het leerboek “FNRS verantwoord paardrijden” kopen.

F-proeven

De F-proeven zijn dressuurproeven die geschikt zijn voor ruiters die net beginnen met paardrijden tot en met gevorderden. Er zijn in totaal 12 F-proeven en bij 6 daarvan kan een diploma behaald worden (F2, F4, F6, F8, F10 en F12). Om naar de volgende klasse te komen moet de ruiter voldoende promotiepunten behalen. De F1 en F2 hebben nog geen galop en de figuren zijn eenvoudig. De F3 en F4 hebben simpele figuren, maar wel met galop. De F5 en F6 worden iets moeilijker met figuren en moet het laatste theorie-examen gedaan worden. Vanaf de F7 moeten de figuren nauwkeurig op de letter gereden worden. Het wordt hierdoor ook wat moeilijker.

Na het behalen van de F8 diploma mogen ruiterpaspoorthouders ook meedoen aan landelijke wedstrijden van het KNHS. Hier mag de ruiter meedoen in de B-dressuur. Wanneer het F12 diploma behaald is mogen ruiterpaspoorthouders starten in de L1-dressuur van de landelijke KNHS wedstrijden.

Certificaat Buiten Rijden (CBR)

Veel ruiters vinden het heerlijk om buiten te kunnen rijden, maar er komt meer bij het buitenrijden kijken dan vaak wordt gedacht. Om ruiters op een verantwoorde manier buiten te laten rijden en hiermee deel te kunnen laten nemen aan het verkeer, heeft de FNRS de Certificaten Buiten Rijden ontwikkeld. Voor het CBR behaal je geen promotiepunten, maar kun je certificaten verdienen en krijg je een sticker in je ruiterpaspoort.

Totaal zijn er 3 CBR-diploma’s te behalen, waarbij iedere proef uit een stuk praktijk en een theoriedeel bestaat. Wanneer een ruiter het derde certificaat heeft behaald staat dit gelijk aan het ruiterbewijs. Ruiters die al een ruiterbewijs hebben en ook in het bezit zijn van een ruiterpaspoort, doen er ook verstandig aan om de opleiding voor de Certificaten Buiten Rijden te volgen. Op deze wijze wordt je kennis uitgebreid en je geheugen weer opgefrist. Dan ben je bovendien ook weer op de hoogte van alle nieuwe verkeersregels. Wel zo belangrijk als je met een levend wezen een buitenrit maakt!

Bij Manege Venlo bieden wij dan ook een ieder de gelegenheid om het CBR te halen!